Wednesday, 24 August 2016

Procedure FET

Posted by Mag Aalya at 01:19
Salam

Salam rindu ..salam 1 Malaysia...
insan pemalas blogging ini rindu nak menulis :) maafkanla kemalasan ini..
saya masih suka membaca & masih mengikuti a few blogger ttc...

Saya nak menyambung cerita FET saya yang terdahulu..
Malangnya bile dah lama.. dah x berapa nak ingat haha..maafkanla makcik...
apa yang mampu saya kongsikan....inshaAllah saya cuba kongsi...

Hanya 2 embrio yang survived & the only i have....itulah harapan dan sandaran... saya redha dan itulah ketentuan untuk saya... itulah rezeki saya..
Saya bersyukur..skurang2nya Allah memberi setidak2-tidaknya -- daripada tidak ada lansung telur kan...
Mungkin juga ubat x mencukupi...kerana pakej IVFku yang saya pilih - adalah dengan mengurangkan jumlah peng­gunaan ubat suntikan untuk rangsangan ovari. pilihan saya..kerana saya pilih untuk mengurangkan kos IVF

Pada waktu hampir FET saya diajak oleh suami untuk bercuti di Hatyai..fully support oleh company suami..peluang yang datang tidak mampu ditolakkan..entah bila lagi ada peluang bercuti free kan..

Ingat lagi masa tu..saya memujuk rayu doktor tangguhkan FET sebab saya nak bercuti ...
Doc kata BOLE..if only i lambat ovulated...kalo ujian hormon i dah ovulated..transfer terpaksa dilakukan... x boleh tangguh...kalo x...tangguh next cycle..maka sia2la ubat2an dan cucuk-cucukan.. gile kan saya ...buat main2...hehe..
Rezeki saya...masa buat urine test saya masih belum ovulated...alhamdulilah...boleh gi bercuti :D


2 embrio telah dimasukkan ..alhamdulilah...nampak x line putih tu:)

Alhamdulilah proses berjalan lancar ...walaupon bukan main seksa menahan kencing..
kene full blader ye..doc bagi saya kencing sikit je...kalo x tahan sangat huhuuu...
x sampai 10 minit semuanya selesai....yang lama sebab proses memastikan embrio tu adalah tepat kepunyaaan kita..beberapa kali dipastikan...sebut nama beserta no ic..to clarify the embrio its mine...

Selepas tu....rehat kejap dalam 10 min...dah boleh bangun..dah boleh pergi kencing...
Tak seperti proses kat salah satu hospital yang saya tahu..kene baring dlu lama2...x boleh bergerak sangat...untuk pastikan embrio x terganggu gugat..
Lain doc..lain tempat lain caranya :) Saya ikut je mana yang terbaik....

Doc bagi mc 5 hari ( x termasuk sabtu ahad ) dapatla saya berehat seminggu....
Doc x bagi apa2 ubat..tapi saya requested duphaston untuk kuatkan rahim..dan kos ubat tu x termasuk pakej....xpela..saya ada terbaca bagus ambik..

Kat rumah saya rehat dan tido je...saya solat duduk...kurangkan berjalan dalam sehari dua tu...kurangkan buat keje rumah ....mandi pon saya duduk je..
Padahal doc dah bgtau...buat keje mcm biasa..aktiviti mcm biasa..cuma jangan buat keje berat sahaja....jangan melibatkan keje yang menekan abdomen/perut....
Tapi saya ambil langkah extra berjaga2...manja la lelebih sikit kan....

Hari ke 5 saya sudah x tahan ....bosan bebaring je ...mcm org sakit.... hehe..
Saya ajak suami berjalan ke Kenaga Wholesales...mencari selipar..ahaa...barang x masuk akal mencari sampai ke situ....alasan je tu..sebenarnya nak berjalan....
dan sudahnya dapat sakit pinggang sikit (jangan tiru aksi saya slps FET -- pesanan penaja)
-- padan muka

Di rumah..tipula kalau saya cakap x buat keje rumah lansung...masak..ampai baju semua saya buat mcm biasa..cuma BERINGAT2 ..jangan sampai x selesa dan melasak sangat..saya x ingat ada mengemop ke tak...macam ada.. :P

Ohye...saya juga ada buat rawatan acupunture tau....sebelum dan selepas FET...yang tu saya buat enty lain ek..khas cite rawatan acuputure sahaja (harap x malas la )
Saya percaya sedikit sebanyak...acupunture boleh membantu....inshaAllah ..x salah kalau mencuba..

I get inspired selepas membaca blog dr malpani ni...dia bukan muslim..tapi apa yang ditulisnya ada betulnya...


langkah penjagaan slps FET
http://blog.drmalpani.com/2010/09/what-precautions-should-i-take-after.html?m=0
kita hanya mampu berusaha.....kita x mampu menahan dari sesuatu yang buruk dan baik itu dari berlaku..ianya ketentuan tuhan..takdir. Have a faith dan bertenang sahaja..
Sekiranya ianya terbaik untuk kita...allah akan memberi..sekiranya tidak.. allah akan menangguhnya/menolakkan...sesungguhnya dia Maha Mengetahuinya...

Sesiapa sahaja yang melalui perjalanan IVF ini akan rasa tertekan...sedikit sebanyak ada rasa berdebar..rungsing.. pelbagai proses procedure telah kita lalui..cucuk mencuck..ubat-ubatan..hanya yang lalui je yang tahu cmnakan...
Saya juga begitu...tidak dapat dinafikan sukarnya nak mempositifkan diri ini...tapi InshaAllah...
berdoa dan solat hajat banyak..sedekah Al Fatihah kpd embrio dalam perut kita....tu je mampu saya lakukan...

-- bersambung


1 cute ttc komen:

wardahanis yuhhanies on 3 December 2016 at 07:21 said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

 

The Only M.A.G Part 2 © 2010 Web Design by Ipietoon Blogger Template and Home Design and Decor