Wednesday, 10 May 2017

Sepi Tidak Bermakna Hilang

Posted by Mag Aalya at 21:53 2 cute ttc komen
Assalamualaikum..

Rindunya blog saya ni....
sepi lama sangat..

Alhamdulilah kenkawan ..saya dah selamat melahirkan twins pada 18 Jan 2017 -
diusia kandungan 37w5d
Syukur alhamdulilah...
Twins saya sepasang lelaki dan perempuan

Si puteri keluar dulu 2.68 kg - 6.56 ptg (normal)
Si putera 3.26 kg - 8.30 mlm (czer)

Unikla sikit :p dua2 kaedah bersalin saya rasa :P
kita hanya merancangkan..tuhan dah menentukan sebegitu...


Saya MC 2 bulan sebelum bersalin (bleeding seawal 28w) dan cuti bersalin 3 bulan..
Baru sebulan masuk keje ni..masuk keje terus x de mood .. rasa nak behenti keje :)

Cerita saya x bersambung selepas FET aritu kan.. maafkan saya..
xsempat nak updated ..
Tuan tanah terus mengalami sindrom kemalasan yang melampau..dan gangguan emosi pon ye kot..
Sapalah yang x berdebarkan...berjaya ke ..x berjaya ke lps IVF tu..
Perjalanan TTC yang berliku2bertahun2.. buat saya tidak menaruh harapan terlalu tinggi sebab sudah biasa kepada kegagalan...

Masa mengandung ..x de mood nak kongsi dgn sapa2 kecuali keluarga dan kwn rapat sahaja..
saya bercadang mempositifkan diri dgn mengambil keputusan x kongsi di blog buat seketika...
sehingga mood menulis tu datang.. #rupanya tak datang2.sampaila bersalin..haha

Doa saya selalu bersama2 rakan seperjuangan...jangan giveup..
jangan berputus asa ya....yakinla rezeki Allah itu ada..
samaada cepat atau lambat..yakin la...
Saya selalu membayangkan...saya ada 3 org anak..yakin x yakin...
tapi saya selalu membayangkan sebegitu, dari dulu lagi....
walaupun rasa mustahil..sebab anak baru sorang..
nak dapat no 2 pon payah...apa lagi nak 3 org anak kan...tapi tu lah :)
alhamdulilah...


Sesungguhnya Allah itu tahu bila yang terbaik untuk kita pada masa yang DIA kehendaki...
bukan bila yang kita mahukan...

ok..jumpa lagi nanti ya
bai


Wednesday, 24 August 2016

Procedure FET

Posted by Mag Aalya at 01:19 1 cute ttc komen
Salam

Salam rindu ..salam 1 Malaysia...
insan pemalas blogging ini rindu nak menulis :) maafkanla kemalasan ini..
saya masih suka membaca & masih mengikuti a few blogger ttc...

Saya nak menyambung cerita FET saya yang terdahulu..
Malangnya bile dah lama.. dah x berapa nak ingat haha..maafkanla makcik...
apa yang mampu saya kongsikan....inshaAllah saya cuba kongsi...

Hanya 2 embrio yang survived & the only i have....itulah harapan dan sandaran... saya redha dan itulah ketentuan untuk saya... itulah rezeki saya..
Saya bersyukur..skurang2nya Allah memberi setidak2-tidaknya -- daripada tidak ada lansung telur kan...
Mungkin juga ubat x mencukupi...kerana pakej IVFku yang saya pilih - adalah dengan mengurangkan jumlah peng­gunaan ubat suntikan untuk rangsangan ovari. pilihan saya..kerana saya pilih untuk mengurangkan kos IVF

Pada waktu hampir FET saya diajak oleh suami untuk bercuti di Hatyai..fully support oleh company suami..peluang yang datang tidak mampu ditolakkan..entah bila lagi ada peluang bercuti free kan..

Ingat lagi masa tu..saya memujuk rayu doktor tangguhkan FET sebab saya nak bercuti ...
Doc kata BOLE..if only i lambat ovulated...kalo ujian hormon i dah ovulated..transfer terpaksa dilakukan... x boleh tangguh...kalo x...tangguh next cycle..maka sia2la ubat2an dan cucuk-cucukan.. gile kan saya ...buat main2...hehe..
Rezeki saya...masa buat urine test saya masih belum ovulated...alhamdulilah...boleh gi bercuti :D


2 embrio telah dimasukkan ..alhamdulilah...nampak x line putih tu:)

Alhamdulilah proses berjalan lancar ...walaupon bukan main seksa menahan kencing..
kene full blader ye..doc bagi saya kencing sikit je...kalo x tahan sangat huhuuu...
x sampai 10 minit semuanya selesai....yang lama sebab proses memastikan embrio tu adalah tepat kepunyaaan kita..beberapa kali dipastikan...sebut nama beserta no ic..to clarify the embrio its mine...

Selepas tu....rehat kejap dalam 10 min...dah boleh bangun..dah boleh pergi kencing...
Tak seperti proses kat salah satu hospital yang saya tahu..kene baring dlu lama2...x boleh bergerak sangat...untuk pastikan embrio x terganggu gugat..
Lain doc..lain tempat lain caranya :) Saya ikut je mana yang terbaik....

Doc bagi mc 5 hari ( x termasuk sabtu ahad ) dapatla saya berehat seminggu....
Doc x bagi apa2 ubat..tapi saya requested duphaston untuk kuatkan rahim..dan kos ubat tu x termasuk pakej....xpela..saya ada terbaca bagus ambik..

Kat rumah saya rehat dan tido je...saya solat duduk...kurangkan berjalan dalam sehari dua tu...kurangkan buat keje rumah ....mandi pon saya duduk je..
Padahal doc dah bgtau...buat keje mcm biasa..aktiviti mcm biasa..cuma jangan buat keje berat sahaja....jangan melibatkan keje yang menekan abdomen/perut....
Tapi saya ambil langkah extra berjaga2...manja la lelebih sikit kan....

Hari ke 5 saya sudah x tahan ....bosan bebaring je ...mcm org sakit.... hehe..
Saya ajak suami berjalan ke Kenaga Wholesales...mencari selipar..ahaa...barang x masuk akal mencari sampai ke situ....alasan je tu..sebenarnya nak berjalan....
dan sudahnya dapat sakit pinggang sikit (jangan tiru aksi saya slps FET -- pesanan penaja)
-- padan muka

Di rumah..tipula kalau saya cakap x buat keje rumah lansung...masak..ampai baju semua saya buat mcm biasa..cuma BERINGAT2 ..jangan sampai x selesa dan melasak sangat..saya x ingat ada mengemop ke tak...macam ada.. :P

Ohye...saya juga ada buat rawatan acupunture tau....sebelum dan selepas FET...yang tu saya buat enty lain ek..khas cite rawatan acuputure sahaja (harap x malas la )
Saya percaya sedikit sebanyak...acupunture boleh membantu....inshaAllah ..x salah kalau mencuba..

I get inspired selepas membaca blog dr malpani ni...dia bukan muslim..tapi apa yang ditulisnya ada betulnya...


langkah penjagaan slps FET
http://blog.drmalpani.com/2010/09/what-precautions-should-i-take-after.html?m=0
kita hanya mampu berusaha.....kita x mampu menahan dari sesuatu yang buruk dan baik itu dari berlaku..ianya ketentuan tuhan..takdir. Have a faith dan bertenang sahaja..
Sekiranya ianya terbaik untuk kita...allah akan memberi..sekiranya tidak.. allah akan menangguhnya/menolakkan...sesungguhnya dia Maha Mengetahuinya...

Sesiapa sahaja yang melalui perjalanan IVF ini akan rasa tertekan...sedikit sebanyak ada rasa berdebar..rungsing.. pelbagai proses procedure telah kita lalui..cucuk mencuck..ubat-ubatan..hanya yang lalui je yang tahu cmnakan...
Saya juga begitu...tidak dapat dinafikan sukarnya nak mempositifkan diri ini...tapi InshaAllah...
berdoa dan solat hajat banyak..sedekah Al Fatihah kpd embrio dalam perut kita....tu je mampu saya lakukan...

-- bersambung


Wednesday, 1 June 2016

Procedure OPU

Posted by Mag Aalya at 23:33 2 cute ttc komen


Im back!!! :D
ok...terus masuk cite..
Ubat yang doc bagi ialah clomid, humog, suprefact dan ponstan
injection humog saya  300 iu dan ada tambahan 150 iu bila doc rasa x berpuashati dgn
folikel saya...banyak yang kecik2 comel2 jee ...ada lebih kurang 15 - 17 folikel..tp kecik2...

Saya dapat pening yg agak serius lps makan clomid kali ni...saya lupee...
saya lebih sesuai dgn Femara.
Tapi redha je la...sebab dah dapat...effect ubatla tu kot..
kepala pening ...ingat lagi..lepas makan ubat..saya kene rehat n baring dlu...
Ubat injection pecahkan telor saya dapat suprefact..


Saya menjalani OPU  pada 8 Mac 2016
Seawal 7 pagi dah sampai...procedure dijalankan pada pukul 7.30
sebelum saya ..ada seorg lagi patient doc nk buat OPU..saya sampai..saya nampak dia sedang ditolak dgn stretcher ..cam ngeri..takot..semua ada....
That girl pon muka nmpak takut2..saya senyum je kat dia..:)
berdebar2 lps tu giliran saya...lepas tukar baju semua...terus turn saya pulak...
oh ye...kene datang tanpa apa2 ye..i mean no make up..no bedak..no lotion...jgn syampoo..
jgn sabun badan...x kan x mandi kan..hehe
bole...bole je kalo guna organic product :)

Lepas baring..nurse pasangkan saya oksigen..lepas tu terus ZZzzzzz
x sedar apa2...tido terus...
Saya terjaga bile doc panggil nama dan bgtau dpt pick up 6 telor..
sempat saya tanya...''doc ok kee.....telor ok ke...doc cakap we will see....''
Saya tawakal & redho je la...dengar telor yg ada x banyak ...hmm
sebab saya tau...x semuanya ok...tentu ada yg x bole survived kan...
so...that amount will decrease :(

OPU


Lps OPU perut sgtla x selesa....dapat mc seminggu..bloated semcam ...mcm org ngndung dah..
saya rest je la kat umah...
Dapat call dari klinik..saat paling mendebarkan....dup dap...
embryologist bgtau dari 6 ..hanya 3 je survived..pastu 1 diantaranya rosak ..
soo...yang tinggal hanya 2 ..good quality - 8 cells - Gred 2.
embryologist bgtau xpernah lg dapat Gred 1..dont worry ..
Doc akan transfer nanti Day 3 & akan masukkan 2. Maka tiadala embrio simpanan..
& no frozen cost..
Saya terima seadaanya..agak sedih tapi terima jela ketentuannya...


Oleh kerana lining rahim saya masih nipis dan perut masih sakit n x selesa..doc cadangkan saya rehat..tunggu 2 kali period ..pastu baru transfer....
Oohye..pasal cost..saya ambil pakej IVFku di KL Fertility
harga pakej rm12K termasuk ubat.. pakej ini...doc kene cek dulu..
sebab mengambil kira history ttc masing2 dan result semen suami...


ok...nanti sambung pasal FET pulak ek...saya cuba updated secepat mungkin :)


Friday, 20 May 2016

IVFaKu

Posted by Mag Aalya at 00:53 4 cute ttc komen
Salam...

Ada yang rinduu tak??? saya rinduuuuu....hehe
Pertama kali saya nak mengucapkan tahniah kpd diri sendiri kerana berjaya menulis kembali...
dah terlalu lama niat nak blogging semula...
Blogging hampir terkubur kerana perasaan nak menulis tu telah mati bagai debu2 yang berterbangan...hehe...
Banyak cerita...banyak kisah nak kongsi..
tapi tak tertulis...selain sebab sibuk (alasan basi)
Saya menyepikan diri sebab nak betul2 fokus dgn rawatan IVF.. tanpa dikisahkan di mana2 media sosial n eletronik..tiada di fb..ig atau di blog...rehatla sangat kan...


Tidak ramai yg tahu saya buat ivf kecuali kluarga dan kwn btl2 rapat...
Perjalanan IVF saya telah bermula bulan 3.. OPU pada bulan 3.. dan doc memilih FET (frozen embryo transfer) lebih sesuai dgn saya...transfer dibuat bulan 5 baru2 ni....
Sebelum proses OPU ada dugaan dan ujian yang melanda...sedikit masalah keluarga..
Allah nak uji di saat saya ketika itu..terasa sgt down dan hampir gived up...rasa nak berhenti ditengah jalan...mujur saya masih berfikir panjang...

Suka duka perjalanan saya berniat nak berkongsi di sini nanti..
Pelan2 yaaa...inshaAllah maklumat masih ada...resit2 hosp masih ada :)
penat lelah cucuk2 ubat tu masih dirasai ..lps OPU tu sakit perut..saya masih ingat..hehe
Bangga rasanya kuat menghadapi semua tu...

InshaAllah nnti sambung yaaaa ...









Monday, 18 January 2016

Go With The Flow

Posted by Mag Aalya at 23:28 2 cute ttc komen
Assalamulaikum.....

Lamanya saya x menulis.... :)


Rinduuuu...


Niat nak menulis tu ada cuma x tahu nak mulakan camna....
Pejam celik tahun baru dah tahun 2016 ...
kalo tgk perjalanan TTC saya sbelah kanan ni ... dah panjang berjela dah...
tahun berpa agaknya abisnya tu... *senyum*
such a long journey huhh...
Dengan doktor yang bertukar2..dengan tempat pon bertukar..
dengan treatment kejap on kejap off...main sukahati apa nak buat...buat..
x nak buat berhenti...
Deposit ivf kat hosp pantai pon dah letak..pastu cancel...

macam2 laa..hehe..redah je..i have my own reason...
biarla.... apa yang terjadi ..kita x putus asa dan jangan berhenti berusaha..

Mungkin cabaran dan usaha kwn2 yang lain yg mungkin lebih panjang dari
my journey ni .. ada jugak suara2 yang cakap...
i kan dah ada anak...apa nak lagi..biarla..biarla...ini bukan soal masih x puashati..
im a mother & im ttcian... perasaan tu x leh nak dijelaskan camne lagi..
mehla put yourself in my shoe....u can feel it...

Kita diduga dan diuji olehNya ...dengan pelbagai cara...ujian semua org x sama..
Syukur...masih dikelilingi oleh orang2 yang tersayang..
ada suami...ada mak dan ayah...ada kwn2 yang memahami .. apa lagi
yang kita mahukan ??? Alhamdulilah
TQ my ttcian group...byk bagi support...alhamdulilah..
Allah berikan rezeki untuk kita berkongsi rasa...
berkongsi cerita..padahal bkn banyak cerita TTC pon..
lebih cite2 laghooo dan gelak ketawa..you know who ur are..
plez tolong jangan komen lebih2 di sini....x nak org tahu hahaha*konon*
& x lupa blogger2 lain di sini..wpon xde reader pon..ahahah...TQ sgt..
we support each others....

Baru2 ni..my bff baru kehilangan suami akibat kemalangan jalan raya...masyaAllah...
Saya sangat terkesan..anak yang sulung baru nak masuk darjah 1..
Diusia yang muda (dia..saya dah tua) menjadi balu .. ada anak 2 org yang masih kecil :(
nak dicomparekan ujian dia dan ujian saya... Allah... saya insaf..malu dengan Allah...
Dugaan...allah memilih dia untuk diuji..
Kita perlu sentiasa bersyukur..walaupon kita mmg ada kekurangan..
Bandingkanla dengan org yang lebih sukar dari kita..

Kisah TTC saya di tahun baru ini..saya beralih kepada dr natasha di KL Fertility..
Baru 2 kali visit dgn dr tasha..dia ok..baik & frenly ..saya suka
Mengambil kira beberapa faktor saya bertukar tempat...sebelum ni dngan dr Adilah..
Jika diizinkan olehNya saya bercadang nak buat IVF dibawah pakej IVFku- jika semuanya ok....
Buat masa ni my husban n i dah buat blood test...next appoiment doktor suruh tunggu
CD2..semoga semuanya berjalan lancar ...
Macam nak period dah ni...dah semaciam
Pastu....entah..go withe the flow je la...:)

Doakan saya ya :)
jumpa lagi







Thursday, 5 November 2015

Perubatan Islam

Posted by Mag Aalya at 18:09 0 cute ttc komen
Assalamulaikum

Salam Jumaat semua...sudahkah anda membaca Al - Kahfi?? :)
Susah nak cari/luangkan masa ...Allah berikan masa 24 j pon x cukup2...
tu pon lagi nak salahkan masa...
Saya berleter kan diri sndiri :P

Topik saya harini perubatan islam...
Seingatan saya ...sepanjang tempoh TTC saya tidak pernah pergi mana2 perubatan Islam.

Bukan tidak terfikir..cuma tidak tergerak secara serius...

Saya pernah berjumpa dgn ustaz bagi mengubat cyst saya pada tahun 2011 kalo xsilap di Shah Alam..
Masa tu doc cakap cyst saya ada dalam 4 - 5cm camtu...
Saya mencari jalan alternatif bagi mengelakkan pembedahan (sekiranya makin membesar).
Alhamdulilah cyst itu mengecut dan hilang..kata doc cyst tu jenis air..
ustaz tu bagi air untuk diminum...dekat 2 bulan jugakla saya ulang alik ambil air ubat...
Hmmm..tu je la yang saya pernah buat...

Situasi terkini...baru2 ini saya diganggu... gangguan secara mimpi ...
saya tidak berniat nak bercerita lanjut pasal mimpi tu..cukupla saya katakan ...ianya sedikit gangguan
Saya menerima mimpi yang aneh dan pelik tu lebih dari sekali tetapi bukan hari-hari...
saya jangkakan gangguan tido je la...
Mimpi yang menakutkan pun ye..tapi bukan mimpi hantu hehe...
Mimpi yang terkini saya terima agak aneh dan secara tidak langsung ianya terus berikan saya petunjuk untuk bertanya dan merujuk kepada yang lebih pakar..
Terus saya terfikir...mimpi2 yang sebelum ini...mungkin ke berkaitan ...

Secara jujurnya tidak terfikir saya ini ada org tidak puas hati atau ada org dengki...
Entahla...semuanya datang dari Allah...saya tidak menuduh2...

InshaAllah dalam masa terdekat ni saya akan pergi berubat...dah ada tempat nak dituju...
cuti pon dah ambil...saya berdoa tiada yang serius laaa...
Saya berhajat nak tanyakan sekali tentang usaha kami nak dapat baby ni...mungkinkah ada kaitan?

Doakan saya ok..mudah2an semuanya baik2 sahaja...

Cuti sekolah sudah tiba..harini hari akhir persekolahan....
saya dah mohon cuti bulan ni...5 hari je pon..(termasuk sabtu dan ahad)
Lokasi percutian sehingga kini belum diketahui...:P
Sangat biasa bagi kami laki bini...bercuti saat2 akhir dan ticket flight dan hotel jadi mahal sebab late minit... dan padan muka (my hubby la) kerana lambat decide... hahaha
Prinsip saya lantakla mcmana pun..asalkan bercuti...sebab keciankan anak saya kalo cuti sekolah langsung x kemana2...
Dah la bulan 12 saya mmg x boleh bercuti..sebab bizi keje...

okla..nanti sambung lagi ya.. :)




Wednesday, 30 September 2015

Yakin

Posted by Mag Aalya at 19:45 3 cute ttc komen
Belajar bersyukur meski tak cukup
Belajar ikhlas meski tak rela
Belajar sabar meski terbebani
Belajar tenang meski gelisah
Belajar percaya meski susah




 :)


 

The Only M.A.G Part 2 © 2010 Web Design by Ipietoon Blogger Template and Home Design and Decor